Wie is Frits Julius?
Enkele zinnen uit zijn autobiografie geven hier mogelijk een indruk van:
Het eerste boek dat ik van Rudolf Steiner las heette Goethes Weltanschauung. Na enkele bladzijden wist ik: dit is ‘het’. “Voor Goethe bestaat er maar één bron van kennis: de ervaringswereld, waarin de ideeënwereld is ingesloten.” Als een bliksem sloeg die zin in. En daarmee was inderdaad de richtlijn gegeven die voor mijn zoeken en mijn studies bepalend zijn gebleven…….
Een van de belangrijkste dingen voor mij was een scheikundecursus van Ehrenfried Pfeiffer in Dornach in Zwitserland. Hij was eigenlijk de man die mij de weg naar het binnenste van de natuur heeft gewezen. Van grote betekenis was ook een boetseercursus. Je voelde hoe de verstarringen in het denken onder het werk van je handen wegsmolten. Ehrenfried Pfeiffer gaf mij ook een sterke impuls toen hij op een keer tegen mij zei: “De nieuwe natuuronderzoeker zou eigenlijk een kunstzinnig oog moeten ontwikkelen.”…….
Eén vraag werd steeds belangrijker: welke vorm moet de natuurwetenschap aannemen opdat zij genezend en opvoedend kan werken, en dat met name op het zieleleven van hen die de resultaten daarvan innerlijk opnemen?.......
Uit de autobiografie van Frits Julius; Magchiel Matthijsen, Vrije Opvoedkunst, december 2010: