Verbouwen en verteren voedsel


Wat gebeurt er bij het verbouwen en het verteren van ons voedsel

De land- en tuinbouwers zorgen grotendeels voor ons dagelijks eten, aangezien de belangrijkste bestanddelen van ons voedsel op hun akkers, tuinen en kassen verbouwd worden. Als deze voedingsplanten op de ak-kers groeien zijn ze volledig overgeleverd aan de invloeden van de omge-ving, zoals de grondsoort van de akker, het water, de lucht, de zon en meerdere invloeden, die verder besproken worden en nog verder onder-zocht dienen te worden.

 Laten wij eens kijken aan welke krachten ons plantaardig voedsel wordt blootgesteld. 
Als een plant groeit, treedt tijdens dit proces misschien wel de meest be-langrijke chemische reactie op aarde in hem op. Wij noemen deze reactie de fotosynthese of de koolzuurgasassimilatie. Dit proces is in 1779 ont-dekt door de Nederlander Jan Ingenhousz.1

In woorden: Onder invloed van het zonlicht maken de groene delen van de plant van het koolzuurgas uit de lucht en het water uit de grond zuur-stof en in eerste instantie glucose.
Het glucose wordt verder in de plant in een hele reeks stoffen omgezet, zoals riet/bietsuiker, zetmeel, cellulose(hout, katoen) en nog vele andere stoffen. Al deze hierboven genoemde stoffen behoren tot een stoffamilie, die wij koolhydraten noemen. Eén van de gemeenschappelijke kenmerken van deze stoffen is, dat ze allemaal kunnen branden. En tijdens het bran-den geven zij hun licht en warmte weer terug aan de omgeving, of in de breedste zin aan de kosmos. Je zou kunnen zeggen, dat tijdens de foto-synthese het licht en warmte van de zon niet alleen opgenomen wordt, maar als het ware in deze stoffen wordt opgeslagen. Je kunt ons voedsel dat afkomstig is van de plant dan ook opvatten als verdicht licht en warm-te van de zon. 
     Wat is dan de taak van de boer en tuinder die al deze voedings-gewassen telen? In ieder geval het scheppen van zo gunstig mogelijke voorwaarden, zodat de scheppende krachten vanuit de kosmos en de aarde maximaal op de voedingsgewassen kunnen inwerken. In feite kun je dan de akker of de tuin als een soort altaar opvatten, waarbij er een éénwording of communie plaatsvindt van de kosmisch scheppende krach-ten met de aarde via de plant. Je kunt het verbouwen van groenten en fruit als een religieuze handeling zien. Nu kan het woord religie of religi-eus een beladen emotie oproepen, maar nuchter gezien is het woord reli-gie afgeleid van het Latijnse werkwoord “reliare”, dat letterlijk vertaald “weer binden” betekent(re=weer, liare=binden). Zo kun je religie bij dit proces opvatten, dat een boer de voedingsgewassen wil laten verbinden met iets groters, zoals de scheppende krachten, die van de zon en de aarde afkomstig zijn. Bij de opbrengst gaat het hierbij voornamelijk om de kwaliteit van de gewassen en minder om de kwantiteit. 
Bij de biologische en vooral de biologisch dynamische landbouw boert men al tijden op deze wijze.
          En dan….dan gaan vele gewassen in de pan en komt het uiteinde-lijk op ons bord terecht als ons dagelijks eten. Na het genot van de maal-tijd gaan wij het voedsel verteren en tijdens dit proces dat ook wel de verbranding of koolzuurgasdissimilatie genoemd wordt, heeft ons lichaam veel zuurstof nodig. Ook deze stof net als ons voedsel wordt in het zon-licht geboren. Je kunt deze stof opvatten als een gezant van de zon4, die onlosmakelijk met het leven verbonden is, zowel bij mens en dier, maar ook op de akker die door het te ploegen zuurstof beter opneemt waar-door de vruchtbaarheid bevorderd wordt. Vatten wij samen wat de zon ons brengt, dan vallen voornamelijk de kwaliteiten licht , warmte en leven in de vorm van vruchtbaarheid op. Opmerkelijk is dat Mozart al deze kwa-liteiten van de zon weergeeft in de Vrijmetselaar cantate5 : Dir Seele des Weltalls, O Sonne.
           Bij de mens komt zuurstof via de inademinglucht in de longblaas-jes terecht. Een fijn vertakt netwerk van bloedvaatjes daarin zorgt ervoor dat zuurstof in het bloed terecht komt en via de bloedsomloop in alle cel-len van het lichaam. In de cellen wordt het glucose afkomstig van onze voeding zonder zuurstof deels omgezet. Dan gaat het de mitochondriën in, kleine onderdelen van de cel, waar dan de grote verbranding met zuurstof plaats vindt. Koolzuurgas en water, die wij uitademen ontstaan er als substanties en warmte en energie die wij kwantitatief weer kunnen geven in calorieën of Joules. Een groot deel van deze energie wordt om-gezet in energierijke verbindingen zoals ATP, die veelal betrokken zijn bij de opbouw van het lichaam.
          Maar behalve het ontstaan van koolzuurgas, water en energie ge-beurt er meer bij het verteren van ons voedsel. Tijdens deze verbranding komen al die krachten vrij die de plant tijdens zijn groeien opgenomen heeft. Al deze scheppende krachten afkomstig van aarde, zon, planeten en sterren komen in elke cel vrij. Op dat moment verbindt de mens zich totaal onbewust met de aarde en de kosmos. Net zoals bij het proces van de plant. De plant neemt al deze krachten op, bij vertering van het voed-sel komen ze vrij. Op omgekeerde wijze vindt er nu een éénwording of communie met de aarde en de kosmos plaats. Evenals bij het groeien van een plant, kun je het eten en verteren van ons voedsel opvatten als een cultushandeling, een religieus gebeuren, waarbij de mens zich niet alleen met de aarde maar zich ook met de kosmos verbindt. Om die kosmische verbinding zo zuiver mogelijk te maken, dienen er hoge eisen gesteld te worden aan de voedselbereiding. Het woord kosmos betekent in het Grieks schoonheid of orde. Je zou kunnen zeggen dat bij het verteren van het voedsel het gehele organisme zich inlaat met de schoonheid en de or-de die in de kosmos heerst. Het is alsof je systeem weer “gereset” wordt. Tevens betekent deze verbinding of éénwording, heel worden, heling of gezond maken, zodat een ieder een gezonde burger kan worden van zo-wel de kosmische- en als de aardse wereld.
          Met dit schrijven heb ik een pleidooi willen houden om een ieder te stimuleren meer biologische en vooral biologisch dynamische landbouw-producten te gaan gebruiken. Deze manieren van landbouw bedrijven werken niet alleen helend op de mens uit, maar maken ook de aarde meer gezond.

Literatuur:


1) Gerard Smits Chemie in het periodeonderwijs op de Vrije School, DEEL I Pag. 8, Uitgeverij: VOK Rotterdam 2017.  
2) Er is op die verschillende gebieden al onderzoek gedaan, maar ver-                           
                                             der systematisch fenomenologisch natuurwetenschappelijk onder-   
                                             zoek naar de werking van de preparaten en de invloed van hemel 
                                             constellaties op het groeien van gewassen dient in de bedrijven en  
                                             landbouwhogescholen gecoördineerd gedaan te worden om verdere 
                                             en diepere inzichten hieromtrent te verkrijgen.
3) Gerard Smits Chemie in het periodeonderwijs op de Vrije School, zuurstof        
                                             DEEL II Pag. 7, Uitgeverij: VOK Rotterdam 2017.
4) A. Mozart Freimauercantate K 429 Dir Seele des Weltalls O Sonne.
  
 Gerard Smits www.gerardsmitsvisions.nl
(Oudleraar scheikunde Vrije School Den Haag)


Share by: