koolstof en stikstof

Stikstof en koolstof

Wat is stikstof?
Vrijwel alle stikstof op aarde bevindt zich in de lucht en is eigenlijk onzichtbaar. Stikstof in de bodem en in de plant is gebonden stikstof. Stikstofbinding, bijvoorbeeld door vlinderbloemigen of bij de kunstmestproductie kost veel energie. Dat gebonden stikstof zo energierijk en wispelturig is blijkt uit het gedrag: 
-Gaat alle kanten op. Gaat de lucht weer in bij luchtgebrek, spoelt uit bij neerslagoverschot 
-Breekt de organische stof af
-Komt in de bodem in veel vormen voor
-Bij bodemanalyse niet goed te pakken
-Stikstof geeft explosieve groei, planten worden ziektegevoelig en verliezen smaak
-stikstof geeft beweging. Veel bij mens, dier en bacterie en weinig bij plant en schimmel
-ammoniakemissie is niet goed te meten 
-Stikstof, vol energie, voelt zich in de bodem niet thuis en wil terug naar de lucht lijkt het wel.

Op 19 april 2013 een ontploffing bij een stikstofbindingsbedrijf in Texas (VS). 

240 ton ammoniumnitraat kunstmest ging de lucht in. Vele doden en veel schade. Gemeten werd een aardbeving met magnitude 2,1


Wat is koolstof?
Wat bij stikstof ondenkbaar is: op 1000 meter diepte in rust aanwezig zijn, kan bij koolstof in de vorm van steenkool wel. 
Bij planten geeft koolstof stevigheid. De vorm van planten wordt door koolstof bepaald. 
In de bodem kan koolstof ook in verstarde vorm aanwezig zijn en de bodem verdichten. Zure heidegronden bijvoorbeeld.

Koolstof geeft vorm  aan planten, maar kan ook verstarren. Er is geen organisme op de wereled dat koolstof als voedsel kan gebruiken. Antraciet in een mijn kan daar miljoenen jaren liggen. 


Stikstof en koolstof in de landbouw
In de landbouw gaat het er om dat het bodemleven een wisselwerking tussen stikstof- en koolstofhoudende verbindingen teweeg brengt. De bodembeheerder moet hier de voorwaarden voor scheppen. Stikstof en koolstof hebben beiden wat eenzijdig. In de wisselwerking kan iets ontstaan wat ieder afzonderlijk niet kan. Bij alle vruchtbare gronden zijn stikstof en koolstof verbonden in levensprocessen. Ze komen nauwelijks los van elkaar voor.

Een vruchtbare bodem in de Betuwe. De organische stof, de humus, bevat zowel koolstof als stikstof en dient als voedsel voor het bodemleven. Regenwormgangen gaan tot 90 cm diepte. Bovenin de bodem is een mooie losse structuur, waar wortels goed in kunnen groeien. Stikstof en koolstof met hun bijzondere kararkter kunnen samen iets moois maken met behulp van het bodemleven. 

Share by: